2002 Pola in Lusaka: het begin

Na de bouw van haar eerste Hospice in Lusaka eind jaren negentig , start Pola met voorlichtingsbijeenkomsten over de gevaren van HIV besmetting in Zambia. Begin 2000 wordt gestart met de bouw van een dorp voor de opvang van Aids-weeskinderen. In het dorp worden 80 kinderen verzorgd door pleegmoeders, krijgen te eten en gaan naar school. Op 1 mei 2005 wordt het eerste deel van het dorp geopend door oud president Kaunda en Pola van der Donck.Het dorp heet Palabana Children’s Village en ligt 35 km ten zuidoosten van Lusaka.


Pola van der Donck in gesprek met Zambiaanse jongeren

Pola van der Donck (86) uit Boxtel ontmoet enkele jongeren in een van de volkswijken van de Zambiaanse hoofdstad Lusaka. Zij spreekt over het Jon Hospice dat in de wijk door haar is opgericht om aidsslachtoffers op een waardige manier te laten sterven. Gaandeweg komt ze erachter dat ze in gesprek is geraakt met een meisje dat haar ouders ook is kwijtgeraakt.

 


Welkom in Kinderdorp Palabana – Zambia

In Kinderdorp Palabana hebben weeskinderen een thuis; ze gaan naar school en er is tijd voor zang, spel en dans. Basisvaardigheden op het gebied van o.a. kleding maken, timmeren, metselen en meubelmaken worden onderwezen in het praktijklokaal. In Palabana kunnen de kinderen opgroeien in een veilige en vertrouwde omgeving.


Palabana zang, dans en spel

Kinderen vermaken zich op de ‘children compound’ samen met het personeel dat bestaat uit zorgmoeders, leerkrachten en management van het Palabana KInderdorp.