Alles is vergankelijk, alleen de liefde is waarachtig.

Tot mijn grote vreugde, heeft de Caritas besloten om de aidsweeskinderen van het Palabanakinderdorp in Zambia de helpende hand te reiken.

Deze kinderen kennen geen ouderlijke  liefde, alleen de liefde van ons,  vreemde en onbekende mensen uit een ver vreemd land!

Al 10 jaar worden in dit dorp, direct in de bush, aidsweeskinderen opgevangen.  Kinderen die hun ouders verloren aan hiv/aids.  Vereenzaamd en zwervend, bedelend of stelend en als lastige vliegen overal verjaagd.

Na het bouwen van drie hospices en de uitbreiding van een groot weeshuis dacht Pola van der Donck in een slapeloze nacht aan deze kinderen. Wat kan ik voor hen doen?  We moeten nu toch echt bij de kinderen beginnen voor deze hele generatie verloren zal gaan!

De andere dag sprak zij de voor mij legendarische woorden….

IK GA EEN DORP BOUWEN VOOR DEZE KINDEREN, DAT MOET TOCH KUNNEN???

En het kon inderdaad!  Het Palabanakinderdorp is er gekomen dankzij heel hard werken en natuurlijk de donaties van vele liefdevolle mensen in Nederland.

Nu de meeste kinderen die wij 11 jaar geleden opnamen klaar zijn voor het middelbaar/ of vervolgonderwijs, wordt het financieel  zwaar om hen alles te geven wat hiervoor nodig is, en wat hun toch eigenlijk ook toekomt.  U moet dan denken aan b.v. schoolgeld, uniformen, boeken, laptops en alles wat er nog meer in deze periode bij komt kijken.

Vorig jaar tijdens mijn bezoek aan de kinderen constateerden wij als stichting ook, dat het sanitair in een erbarmelijke toestand verkeert en dat de huisjes dringend een opknapbeurt nodig hebben.

De Liefde geeft ons steeds de kracht om door te gaan, want de liefde overwint alles. In het jaar van de Barmhartigheid roep Paus Franciscus ons op om vooral te zorgen voor de kwetsbare en behoeftige mensen. Er is voor ons niets mooier dan in te gaan op zijn oproep.

Anne Martens
Bestuurslid, Pola van der Donck Stichting

Anne Martens